Ambasadorul Germaniei: Problema arieratelor administrației locale „e foarte gravă”, Guvernul a înțeles

Ambasadorul Germaniei: Problema arieratelor administrației locale e foarte gravă, Guvernul a înțeles
Publicat: 11/03/2013, 10:13
Actualizat: 11/03/2013, 16:18

Ambasadorul Germaniei la București , Andreas von Mettenheim, a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că problema arieratelor de la nivelul administrației locale este una „foarte gravă”, apreciind că Guvernul a înțeles acest lucru, fiind necesară alocarea de fonduri.

Ambasadorul a abordat tema investițiilor germane în România, menționând că „e nevoie doar să așezăm investitorii și administrația publică la aceeași masă”.

„Cred că există câteva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul că administrația publică din România își va onora datoriile asumate și nu va lăsa să treacă mult timp până la onorarea arieratelor. E o problemă recurentă a administrației publice față de companiile germane, lucru regretabil mai ales în cadrul companiilor mici și mijlocii, atunci când administrația publică are datorii mari față de ele.Problema este foarte gravă”, a precizat diplomatul german.

În acest context a fost întrebat cum interpretează decizia Guvernului de a obliga administrațiile publice locale să-și achite arieratele înaintea altor investiții.

„Primul mod de a interpreta acest lucru este că guvernul a înțeles cât de importantă este problema. Nu cred că poate exista un motiv pentru care să nu plătești. Nu poți spune că nu ai bani să-ți plătești datoriile. Aceste creanțe stabilite în mod legal trebuie onorate. Trebuie să fie puse fonduri la dispoziția autorităților locale, pentru ca ele să-și plătească datoriile. Dacă vor face asta, investițiile vor veni, iar economia va prospera”, a mai explicat ambasadorul.

Andreas von Mettenheim a mai susținut că o altă problemă aflată în discuțiile cu oficialitățile de la București privește investitorii în domeniul energiei regenerabile.

„O altă problemă ar fi că, în chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabilă, trebuie să existe o schemă de subvenții care să fie stabilă. Calculele și previziunile economice ale companiilor trebuie să aibă o bază reală predictibilă. Acest fapt reprezintă o problemă concretă, în ceea ce privește valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strâns cu autoritățile române și încercăm să găsim un compromis care să ofere prețuri convenabile la electricitate, dar și o siguranță pentru investitorii străini”, a mai susținut diplomatul.

Totodată, ambasadorul Germaniei a afirmat că investițiile germane în România sunt în mare măsură influențate de stabilitatea politică.

„În 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politică din România. Iar sediile centrale din Duesseldorf și Hanovra, care au o imagine global asupra situației, în țări cum sunt Serbia, Ungaria, România, Slovacia și Cehia, au preferat să amâne investițiile în România până la liniștirea situației politice. Lucrul acesta s-a întâmplat, iar industria și economia germană au reînceput să investească în România. Din câte știu, în urma discuțiilor cu conducerile companiilor germane din România, decizie investiționale luate în primăvara lui 2012 nu ar fi fost luate în toamna lui 2012, pentru că nu ar fi fost susținute de conducerea companiei. Lucrurile acestea sunt de domeniul trecutului. A reapărut dorința de a reinvesti în România din partea companiilor germane. Există un element foarte stabil în relațiile noastre economice, și cred că marile companii, pe care deja le cunoașteți, Bosch, Continental, Schaeffler, își extind angajamentul în România din varii motive”, a afirmat diplomatul german.

El a susținut că principalul motiv pentru care firmele germane aleg România ține de optimizarea costurilor, iar „companiile care se angajează cu producții parțiale în România pot supraviețui mai mult, față de cele care nu fac asta”.

„Companiile germane nu au avut experiențe bune în anumite domenii, cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă. Sunt reticenți să investească acolo, dar în alte domenii, cum ar fi energia regenerabilă, lucrurile stau mai bine, atâta timp cât condițiile legislative nu se modifică prea mult. Suntem de asemenea bine plasați și în domeniul infrastructurii, în epurare, în economia apelor…”, a mai afirmat ambasadorul.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?